Retorička pitanja

confused #malaodskandala #scandalicious

Tako puno razmišljam o tebi u poslednje vreme. Previše. Ređam slike naših druženja u glavi. Analiziram sve ono što znam o tebi, sve ono što znam o sebi i pitam se – zašto mislim da bi prema meni bio drugačiji nego prema njoj da sam te srela u neko drugo vreme?

Da li bih ja postala ona? Hodala okolo kao senka onoga što sam bila jer ti “izvlačiš to iz ljudi, činiš ih nesretnima i nezadovoljnima i čekaš svoj trenutak da im zabiješ nož u leđa“? Nikad nisam verovala u to da si takav… Nikad nisam verovala da si “ljigavac kojeg treba zaobići u širokom luku” iako sam to čula toliko puta. Meni si bio podrška, bio si mi snaga, uvek tu i uvek uz mene. Ali, kako sam sigurna da bih, da je situacija drugačija, imala isti tretman od tebe? Šta je uopšte to što me čini ubeđenom da mene ne bi varao od početka? Da te ne bih, kao ona, trudna čekala dok ti švrćkaš i uživaš u svojim malim bezobraznim avanturama? Da li verujem u sebe ili – u tebe?

Toliko puta sam rekla da se prema ljudima ponašam onako kako zasluže… Zašto se prema tebi ne ponašam kako si zaslužio? Ja nisam ona. Ne moram da se pravdam niti da se pravim pred svetom da smo srećna porodica dok umirem duboko u sebi. Ne moram da tražim krivine i radim ti iza leđa da bih imala trenutke u kojima sam srećna, već mogu kako hoću. Šta hoću. Kad god hoću. Zašto sam onda toliko slepa pa te čak ni ne osuđujem?

I ono pitanje, da li bih postala ona, samo se nameće, i dobija na težini… Da li bih postala – i gora od nje? Da li bih umela da se nosim sa tobom ili bih imala muda i pokupila se i otišla? Možda bih se i ja terala da te razumem i opravdam, “zbog sveta”, da ne bih ja bila promašaj iako bih duboko u sebi znala da nije do mene… Ili bi bilo do mene?

Ako je ljubav ikad postojala, kako veza spadne na tako niske grane? Šta je ono što kažemo sebi da bi smo ostali i gazili preko sebe dok naša druga polovina deli naše tajne sa nekim trećim, četvrtim, petim…? Da li bih ja znala da te zadržim uz sebe onako kako ona nije i da li je taj tvoj stav “sve dok je broj mojih prevara veći od broja njenih, to je ok” – posledica njenog stava prema tebi ili si to prosto ti?

Nespojivo mi je… Nežan kao ljubavnik. Uz mene kao prijatelj. Podrška kao kolega. Osoba sa kojom mogu da razgovaram o svemu. Sjajan otac. Kako si dođavola tako loš kao stalni partner?

I da li je do tebe… ili do mog shvatanja partnerstva? Jer, po meni, ako ima ljubavi, čemu sve ostalo? A ako nema, čemu onda ta veza?

Od istog autora:

Leave a Reply