Uskrs

Bio je to prvi praznik koji sam trebala da provedem sama.

Godinama unazad, farbala sam pedesetak jaja, stavljala šljokice i gde treba i gde ne treba, delila po komšiluku i uživala u šarenilu boja koje me okružuju. Ovaj Uskrs bio je drugačiji.

Znala sam da na Zlatka ne mogu da računam. Bio je jedan od onih koji su izigravali sreću sreću radost dok selo gleda i znala sam da sem par porukica, ako i do njih dođe, ništa ne mogu očekivati od njega. I da, mozak mi je radio 100 na sat, misli su mi letele u svim pravcima jer znala sam – katastrofa je na pomolu.

Reći ću vam jednu tajnu – kao ljubavnica, uživate svakodnevno. Pa, ne baš svakodnevno. Praznicima ne uživate. Praznicima se plašite. Plašite se da će se Ona probuditi iz zimskog sna, da će se On setiti… i svaki praznik postane mučenje. Dok imate i vi nekoga, na istom ste. Onog momenta kad je jedno singl… praznici postaju uvod u horor film. A u danima koji praznicima prethode, držite osmeh na licu, udovoljavate čoveku kog volite, umirete u sebi i nadate se da neće zastraniti sa sopstvenom ženom kao što je zastranio sa vama. Nadate se da neće doći do griže savesti, da joj neće priznati sve svoje tajne i da će dodiri koje čuva samo za vas – ostati vaši.

Te nedelje, razradila sam zli plan sa radnim naslovom “Igraj na njegovu glupost i očaraj decu”. Da, znam da je užasno priznati sebi da volite čoveka koji je glup za međuljudske odnose, ali budimo realni – čovek koji ima porodicu i ljubavnicu na pola ćoška daleko, zaista jeste glup kada je taj segment u pitanju. Iako za 10god u firmi nikad za Uskrs nije dobio ništa konkretno, ove godine, deca su dobila jaja sa logom firme. Bio je to savršen plan u kojem sam deci nepoznata, njemu sjajna, a njoj sumnjiva.

S vremena na vreme, sažaljevala sam je. Bila je svesna svega, bila sam sigurna u to. A opet, nije imala hrabrosti da ode. Busala se okolo kako će da mu pije krv na slamčicu, a jedina krv koja je ispijana, bila je njena. Ipak, praznicima sam joj zavidela. Ne zato što je imala ono što ja nemam – jer ona njega nije imala, već eto, jer sam i sama glupa.

I tako, prolazio je minut po minut jedan Uskrs gde niko nije bio zaista srećan, a svi su se smeškali.

Zbog sela.

Jer moralnost je tako divna stvar…

Od istog autora:

Leave a Reply